113114.jpg
Voi kukasta tietoa ja sen monet mahdollisuudet käyttää sitä.

Voikukkasima

5 l voikukankukkia
10 l vettä
1,5 dl siirappia tai runsas 100 g fariinisokeria
700 g kidesokeria
2-3 sitruunaa
¼ tl hiivaa
rusinoita

Voikukan kukat kerätään puhtaalta paikalta aurinkoisella säällä. Suuressa kattilassa kuumennetaan vettä sama määrä kuin kukkia eli 5 l. Kukat pannaan kattilaan niin, että ne peittyvät veteen. Seos kuumennetaan kiehuvaksi ja annetaan kiehua hiljalleen 5 minuuttia. Kukista kannattaa tehdä vielä toinen uutto. Tätä varten seoksesta erotetaan siivilöimällä neste ja voikukka massan päälle kaadetaan samaan kattilaan uusi kiehuva vesi, noin 3 l, ja keitetään vielä 5 minuuttia. Seos siivilöidään ja kukista puristetaan neste pois. Kuuma liemi kaadetaan sokerin ja siirapin päälle. Sitruunat pestään, viipaloidaan ja lisätään nesteeseen. Haluttaessa lisätään vain sitruunan sisäosa ja keltainen kuori taikka pelkkä sitruunan liha. Uute, johon sokeri ja sitruunat on lisätty, kuumennetaan ja sekoitetaan uutteen pääosaan. Vettä lisätään sen verran, että simaa on 10 litraa. Huoneenlämpöiseen nesteeseen lisätään hiiva tasaisesti pieneen nestemäärään sekoitettuna.
Jos halutaan nopea käyminen, hiiva voi olla runsaammin, mutta jos siman halutaan säilyvän pitempään, saa hiivaa olla ¼ tl tai vähemmänkin.

Sima saa käydä huoneenlämmössä yön yli. Se siivilöidään ja pullotetaan ja samalla lisätään kuhunkin pulloon muutama rusina. Niiden nouseminen pintaan osoittaa, että sima on valmista. Sima säilytetään suljetuissa pulloissa kylmässä. Kokemusten mukaan pienellä hiiva määrällä valmistettu voikukkasima on hyvää eikä maistu hiivalta vielä kahdenkaan viikon säilytyksen jälkeen. Kerralla voi valmistaa suuren erän voikukka uutetta ja säilyttää sen jääkaapissa viikon tai pari myöhempää käyttöä varten. Sokeria ja sitruunaa lisättäessä uute kiehautetaan jotta käyminen tapahtuisi oikealla tavalla.