114059.jpg
MITÄ UNIAPNEA ON?

Apnealla tarkoitetaan yli 10 sekunnin katkosta nukkuvan hengityksessä. Hengityskatkos voi kestää jopa pari
kin minuuttia. Vakavissa tapauksissa yli 10 sekunnin katkoksia voi esiintyä yön aikana satoja. Tästä aiheutuu aivojen happivajeesta johtuva vireystilan aleneminen - nukahtelutaipumus, jatkuva voimakas väsymys. Muita vaikutuksia ja seuraamuksia ovat mm. päänsärky, muistivaikeudet, aggressiivisuus, henkisen ja ruumiillisen toimintakyvyn alentuminen ja ylipaino. Uniapnealla on yhteys mm. sokeritautiin, aivo- ja sydäninfarktiin, verenpainetautiin, impotenssiin jne.

KUORSAAMINEN JA UNIAPNEA

Kuorsaamista esiintyy ajoittain melkein meillä kaikilla, mutta jokaöinen kuorsaaminen voi olla terveys riski. Sillä on todettu olevan yhteys sydän- ja aivoinfarkteihin. Tupakointi ja alkoholi lisäävät kuorsaamista huomattavasti ja samoin riskejä. Jos kuorsaaminen on äänekästä, katkeilevaa, välillä selviä taukoja hengittämisessä ja tauot päättyvät eri tyyppisiin "korahduksiin", "poksahduksiin", "ähinään" ja "puhinaan" ja lisäksi henkilöllä esiintyy voimakasta päiväaikaista väsymystä sekä nukahtelutaipumista - tällöin voi epäillä henkilön sairastavan jonkun asteista uniapneaa.

MISSÄ JA MITEN DIAGNOSOIDAAN?

Uniapneaa epäilevän henkilön on syytä ottaa yhteys omaan lääkäriin, jolta saa tarvittaessa lähetteen jatkotutkimuksiin. Uniapnean diagnosointi on keskittynyt kaikkiin keskussairaaloihin ja eräisiin hyvin varustettuihin aluesairaaloihin sekä eräisiin yksityisiin sairaaloihin ja laitoksiin. Uniapnean tutkimus ja hoito vaatii useamman erikoisalan osaajia, joista mainittakoon mm. neurologia, kliininen neurofysiologia, keuhkosairaudet, hammaslääketiede, leukakirurgia, kurkku-, nenä- ja nielusairaudet, sydän- ja verisuonitaudit, psykiatria, sisätaudit, lastensairaudet jne. Diagnosointi tapahtuu ns. suppealla tai laajalla unirekisteröinnillä. Unipatja on erilaisin anturein varustettu patja, joka rekisteröi erilaiset liikkeet yön aikana. Tutkittavalle asetetaan erilaisia tutkimus- ja rekisteröintilaitteita kuten: asentoanturi, veren happikyllästeisyyden mittari (=oksimetri), ilmavirtauksen anturi, muita liikeantureita, antureita mittaaman avoin sähköisiä toimintoja jne. Yhtenä anturina käytetään myös ns. unipatjaa. Unirekisteröinti auto- CPAP:lla liitettynä tietokoneeseen unipolygrafian aikana mahdollistavat jo seuraavana yönä aloitettavan CPAP- hoidon tavallisella laitteella.

PERIMÄLLÄ ON VAIKUTUSTA UNIAPNEAN SYNTYYN

Uniapnean tutkimus- ja hoitotyö on pitkälti "palokuntatyötä", eli potilaan tämän hetkisessä elämän kaaressa vaikuttavien asioiden hoitoa. Kuorsausta esiintyy suvuittain ja lähes kaikilla on lähiomaisia tai tuttavia, joiden kanssa ei yksinkertaisesti voi nukkua samassa huoneessa. Kuorsaus on erittäin kovaa, katkonaista, ähisevää, poksahduksellista ja välillä on pitkiä hiljaisia toveja, jolloin epäillään jo hengen lähteneen, kunnes "moottori taas käynnistyy pakkokäynnistystä muistuttavilla ääniefekteillä ja kuulijan kärsimys jatkuu. Tulevaisuudessa geenitutkimus tuonee uusia mahdollisuuksia ja ratkaisuja  mahdollistaen mm. täsmälääkityksen.